אדם, אדמה ושמש צהובה -
קאלדר במוזיאון תל אביב
נבקר בתערוכה החדשה והמרתקת של האמן הבינלאומי אלכסנדר קאלדר, וכן בתערוכה המפתיעה של מלך ברגר והתערוכה המרגשת של טיגיסט יוסף רון.
אלכסנדר קאלדר היה אמן אמריקאי פורץ דרך בפיסול המודרני, מהאמנים הייחודיים והמשפיעים במאה העשרים. התערוכה במוזיאון תל אביב חושפת את מגוון יצירתו של קאלדר לאורך חמישה עשורים – מרישומי עיפרון מוקדמים, שיצר ב-1925, ועד אחד המוביילים האחרונים, שיצר ב-1976, שנת פטירתו. לצד עבודות פיסול איקוניות של האמן, התערוכה מתמקדת בחלק פחות מוכר ביצירתו: ציורי הגואש. מוצגים בה למעלה משמונים ציורים שיצר במהלך חייו.
מלך ברגר הוא אמן ישראלי בן 94, שפעל במשך עשרות שנים מחוץ למעגלים המרכזיים של עולם האמנות, וזו לו תערוכה מוזיאלית ראשונה. זהו גוף יצירה של אמן אידיאליסט, המאמין בערכים חברתיים נעלים, כמו שלום, אחווה ושוויון בין גזעים, עמים ומינים וחף מהציניות הרווחת בעולם האמנות. ברגר החל כבר בשנות ה-70 ליצור באמצעות חומרים שמצא בטבע מתוך אידאל קיימות. האסתטיקה של העבודות שואבת ממקורות שונים ומפתיעים בהיסטוריה.
טגיסט יוסף רון, מציגה רישומי פחם עזי מבע ורגש, המתארים דיוקנאות ורשמים ממרכז הקליטה בעתלית, שם שהתה עם משפחתה לאחר שעלתה לארץ ב"מבצע משה", ב־1984. יוסף רון היא זוכת פרס שיף לשנת 2019 ובתערוכת היחיד שלה היא עוסקת בשאלות של זהות והגדרה עצמית דרך בחינת יחסיה עם אמהּ, ועל רקע משבר ההגירה מאתיופיה לישראל. העיסוק בקשיי הקליטה ובמחיר שתובעת ההשתלבות בחברה חדשה מאיר גם את הסטריאוטיפים המאפיינים את היחס החברתי לזר ולשונה.